Corsica - De berg in de zee

Découvertes de ville

Corsica, de berg in de zee, is een openluchtmuseum waar 8000 jaar geschiedenis samenkomt. De Britse schrijfster Dothy Carrington werd Corsicaanse in hart en nieren en omschreef het als “een 2de keer geboren worden”.

Henri Matisse raakte eveneens onder de betovering van het prachtige landschap. Hij maakte op 6 maanden tijd een resem schilderijen waarover hij met geestdrift sprak: “Ik was verblind. Alles schijnt, alles glanst, alles is kleur, alles is licht.”

Corsica, een eiland van 8.681 km² groot, heeft een heel mild klimaat: de zon schijnt er meer dan 350 dagen per jaar. Corsica is wild, verleidelijk, onherbergzaam, keizerlijk, fijnzinnig, legendarisch, geslepen, lieflijk landelijk en koppig. Kortom: deze unieke reis mag je niet missen!

 

REISBESCHRIJVING

 

01 BRUSSEL - PORETTA - LUCCIANA

 Afspraak op de luchthaven van Zaventem voor onze vlucht van Brussels International Airport naar Aéroport de Bastia Poretta. Eenmaal in Corsica geland, brengt onze plaatselijke chauffeur ons met de luxeautocar naar ons hotel. Avondmaal en overnachting in hotel Chez Walter in Lucciana.

 

02 CAP CORSE - ERSA - PATRIMONIO - BASTIA - LUCCIANA

 Vandaag verkennen we de Cap Corse, het meest noordelijk gelegen schiereiland van Corsica. We houden een eerste keer halt aan de Tour de l’Osse, een Genuese toren die in 1599 werd gebouwd als kustverdediging. De republiek Genua probeerde op die manier aanvallen van de Barbarijse piraten, zeerovers uit Noord-Afrika, af te slaan. Daarna verder naar het dorpje Ersa, waar we op de kaap de Moulin Mattei, een kleine cirkelvormige molen met kegelvormig dak kunnen bezichtigen. Het gebouw is dan misschien “ongebruikelijk”, maar het is vooral het schitterende panoramisch uitzicht dat de moeite loont. Bij mooi weer zie je zelfs de Italiaanse kust. Vreemd genoeg is de Moulin Mattei het symbool van Corsica voor veel Corsicanen. Via het pittoreske dorpje Pino rijden we vervolgens naar Patrimonio, het wijndorp dat kan uitpakken met de kwaliteit van hun AOC-wijnen. Lunch bij Dominique. Na de middag brengen we een bezoek aan de havenstad Bastia, na Ajaccio de grootste stad van Corsica. De stad is in 2 delen verdeeld: Terra Vecchia en Terra Nuova. In het oude stadsgedeelte – de oude haven die nu als jachthaven dienstdoet – vind je de grootste kerk van Corsica: de St-Johannes-de-Doperkerk. De barokke kerk werd halfweg de 17de eeuw opgetrokken. In het ‘nieuwe’ stadsgedeelte brengen we een bezoek aan de imposante citadel. Bastia was lange tijd de woonplaats van de bekende schrijver Victor Hugo, maar staat ook vooral bekend om zijn wijn en zijn likeuren. We voorzien na onze geleide wandeling nog wat tijd om door de winkelstraten van Bastia te kuieren of te genieten op een zonovergoten terrasje. Avondmaal en overnachting in hotel Chez Walter in Lucciana.

 

03 ÎLE DE ROUSSE - DESSERT DES AGRIATE - NOVELLA

 Na het ontbijt laden we onze bagage in en dwarsen we het eiland van oost naar west. Op weg naar l’Île de Rousse komen we voorbij aan het miniatuurdorp van de lokale kaasmaker Jean-Claude Marchi, die in 1997 begon aan de uitbouw van een heus miniatuurdorp. De fantasiewereld is uitzonderlijk gedetailleerd en is gratis te bezichtigen (vanop de weg) in de tuin van de ontwerper in het gehucht Carriolu. Daarna rijden we door de ‘Dessert des Agriate’, een groene woestijn. Dit onherbergzaam gebied van circa 160 km² was ooit de voorraadschuur van Corsica, waar tarwe, olijven en fruit werden verbouwd, maar nu is het vooral een natuurgebied. We voorzien een tweetal fotostops om dit unieke landschap te bewonderen. We bezoeken vervolgens in Novella het romaanse kapelletje dat aan San Michele Arcangelo is gewijd. Lunchen doen we bij aankomst in l’Île de Rousse. Onze reisleider toont ons vervolgens de bijzondere plekjes van de historische binnenstad. Avondmaal en overnachting in hotel La Pietra*** in l’Îe de Rousse.

 

04 CALVI - SANT’ ANTONINO - ÎLE DE ROUSSE

 Vandaag staat de stad Calvi op ons programma. Calvi, ook alweer verdeeld in een boven- en benedenstad, wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste plekken op Corsica. Rond de baai van Calvi werden sporen gevonden van prehistorische bewoning, maar de strategische locatie zorgde voor een belangrijke boost in het Romeinse Rijk. Maar ook in de middeleeuwen bleef Calvi een belangrijke handelshaven. Bewijs hiervan is de imposante citadel, die al in de 13de eeuw werd gebouwd. Calvi is ook meermaals het toneel van oorlog geweest: in 1794 veroverden de troepen van admiraal Horatio Nelson de stad. Een bezoek aan de citadel mag dan ook niet ontbreken. Na de lunch voorzien we nog wat vrije tijd in het historische centrum van de havenstad. Daarna rijden we naar Sant’ Antonino om er enkele streekspecialiteiten van Corsica te degusteren. Avondmaal en overnachting in hotel La Pietra*** in l’Île de Rousse.

 

05 CORTE - TAVIGNO - ALÉRIA - SOLENZARA

 De universiteitsstad Corte kende haar bloei in de middeleeuwen: in de 14de eeuw werd een burcht gebouwd op een rots, die vanaf 1419 door Vincentello d’Istria, onderkoning van Corsica namens de koning van Aragon, tot heuse vesting werd uitgebouwd. Het hoogtepunt kende Corte als hoofdstad van het onafhankelijke Corsica (1755 – 1769). Na de Franse overwinning in de Slag bij Ponte Novo, werd de vesting nog verder versterkt met een citadel, waar het Franse Vreemdelingenlegioen gekazerneerd was van 1962 tot 1981. We verkennen de stad, die tegen de rots werd gebouwd, met een plaatselijke toeristentrein. Lunch in Corte. Na de lunch rijden we naar de vallei van de Tavigno. We steken de rivier Vecchio over via de Pont d’Altiani, een brug uit de Genuese tijd (die tot juni 2011 al het verkeer vanuit Corte richting Aléria moest verwerken). Vlak naast de brug staat de kleine Romaanse kapel van St-Johannes-de-Doper. In Aléria – in de Oudheid de grootste stad van Corsica met circa 20.000 inwoners – bezoeken we de archeologische site, dat zich in Fort Matra bevindt. Vervolgens rijden we naar Solenzara, Na het inchecken in ons hotel neemt onze reisleider wie dat wenst, mee op wandeling doorheen het populaire badplaatsje. Avondmaal en overnachting in hotel Maquis & Mer*** in Solenzara.

 

06 LAC DE L’OSPEDALE - PORTO-VECCHIO

 Na het ontbijt laden we alweer onze bagage in en rijden we via de Col de Bavella naar Lac de l’Ospedale. We doorkruisen hierbij de Alta Rocca, een bergachtig gebied in het zuiden van Corsica. We voorzien onderweg verscheidene fotostops en lunchen op de top van de Bavella. We maken ook een wandeling in de overweldigende natuur om de opgedane calorieën weer kwijt te spelen. Na de lunch neemt onze reisleider ons mee op stap over de dam van het stuwmeer Lac de l’Ospedale, een kunstmatig gecreëerd meer dat in 1979 werd gebouwd als drinkwaterreservoir voor de hele regio van Porto-Vecchio. Zwemmen en zelfs pootje baden is ten strengste verboden… Via een prachtige route bereiken we uiteindelijk Porto-Vecchio, de meest mondaine badplaats in Corsica. De stad werd gebouwd op voormalige kwelders, en zoutwinning speelt nog steeds een belangrijke rol. De moerassen hielden lange tijd de verdere ontwikkeling van de stad tegen, vooral door muggen en malaria. Na een periode van welvaart dankzij de kurkproductie, heeft de stad de laatste decennia een reputatie van jetset-badplaats ontwikkelt, met verschillende bekende Franse filmsterren die er een buitenverblijf hebben. Avondmaal en overnachting in hotel Shegara*** in Porto-Vecchio. Na het avondmaal kan een mooie wandeling langs de jachthaven worden gemaakt.

 

07 BONIFACIO - PORTO-VECCHIO

 Vandaag zetten we koers richting Bonifacio, een stadje dat – ondanks bewijs van eerdere bewoning, o.a. de Dame de Bonifacio, wiens skelet gedateerd werd op 6570 voor Christus – in 828 na Christus werd gesticht door de Toscaanse graaf Bonifacio. Het middeleeuws karakter van het stadje lokt jaarlijks heel wat toeristen. De nabijgelegen haven ligt ook vol met indrukwekkende jachten. Wij maken alvast een boottocht en maken gebruik van het toeristentreintje om het middeleeuwse centrum te verkennen. Na de lunch keren we terug naar Porto-Vecchio, waar je op eigen houtje de tijd kan invullen. Je kan ook met de shuttle naar de citadel van Porto-Vecchio. Avondmaal en overnachting in hotel Shegara*** in Porto-Vecchio.

 

08 SARTÈNE - AJACCIO -

 Na het ontbijt volgt alweer een mooie rit: we rijden naar Sartène en houden onderweg een fotostop bij Le Lion de Roccapina, een granieten beeldhouwwerk dat door Moeder Natuur werd gecreëerd. In Sartène verkennen we het historisch centrum en voorzien we een sanitaire koffiepauze. Daarna rijden we naar Ajaccio voor de lunch (aan de jachthaven). Na de middag neemt onze reisleider ons mee op stap doorheen Ajaccio. De hoofdstad van Corsica is niet alleen de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte, de stad kent een hele rijke geschiedenis. Gesticht door de Romeinen, maar met de grond gelijk gemaakt door de Saracenen in de 10de eeuw, groeide de stad onder de vleugels van de republiek Genua uit tot een unieke havenstad. Ook hier is de citadel één van de trekpleisters van de stad, maar ook verschillende kapellen, het stadhuis, de vissershaven en het Musée Fesch (met een grote collectie van Italiaanse meesters in de schilderkunst) in het voormalige paleis van kardinaal Joseph Fesch lonen de moeite. En uiteraard is een bezoek aan het Musée National de la maison Bonaparte, het geboortehuis van Napoleon, een must. Avondmaal en overnachting in hotel Club Marina Viva*** in Ajaccio.

 

09 LAC DE TOLLA - TOLLA - AJACCIO

 Na het ontbijt trekken we nog een laatste keer de Corsicaanse bergen in. We rijden naar het Lac de Tolla, een stuwmeer aan de rivier Prunelli. In het gehucht Tolla wonen amper een 100-tal inwoners, maar de plek wordt vaak bezocht door toeristen die het stuwmeer als nautisch centrum gebruiken: waterfietsen, kajakken, kanovaren, … enzoverder. Om het meer te bereiken moeten we door de prachtige Prunelli-kloof rijden. Onderweg zijn trouwens nog een aantal bezienswaardigheden te zien. Lunch in Tolla. Avondmaal en overnachting in hotel Club Marina Viva*** in Ajaccio.

 

10 BASTIA - BRUSSEL

 Na het ontbijt rijden we dwars door het eiland naar de Aéroport de Bastia Poretta voor de terugvlucht naar Brussels International Airport.

 

UITSTAPPEN & TOEGANGSTICKETS

 • Cap Corse Moulin Mattei
 • Citadel van Bastia
 • Le Désert des Agriates
 • San Michele de Murato
 • Citadel van Calvi
 • Uitgebreide degustatie van streekgerechten in Sant’ Antonino
 • Archeologisch museum van Aléria
 • Boottocht in Bonifacio
 • Toeristisch treintje in Bonifacio
 • Citadel van Bonifacio

 

Min. deelnemers 20

Max. deelnemers 30

Further information

Single supplement: € 469 per persoon

Benefici

INBEGREPEN

 • vluchten BRU - BIA
 • transport met plaatselijke luxeautocar gedurende de gehele reis
 • 9 overnachtingen in 4-sterrenhotels op basis van half pension
 • alle lunches (m.u.v. dag 1)
 • alle in het programma vermelde bezoeken (zie oplijsting hieronder)
 • Nederlandstalige reisleider
 • audioguides
 • plaatselijke gidsen
 • btw, verblijfsbelasting, baantaksen, parkingkosten
 • bijdrage garantiefonds
 • €5 non refundable dossierkost

 

NIET INBEGREPEN

 • ontbijt en middagmaal op dag 1
 • middag- en avondmaal op dag 10
 • persoonlijke uitgaven
 • annulerings- en reisbijstandsverzekering: 9% van de totale reissom

Localizzare

Our other offers and holiday ideas